Over Braun

Braun is al jaren een belangrijke speler op het gebied van industriële vormgeving: de laatste decennia van de vorige eeuw was het een toonaangevend merk. Braun stond voor innovatief en functioneel design. De meeste producten werden in die tijd ontworpen door industrieel ontwerper Dieter Rams. Van zijn hand zijn vele designklassiekers, waaronder een aantal Braun horloges en wekkers, die door de jaren heen verzamelobjecten zijn geworden van liefhebbers over de hele wereld.

“Less is More” en “Form Follows Function”: beroemde designstatements, die al tientallen jaren gebruikt worden door veel ontwerpers, architecten, muzikanten en andere creatievelingen. Dieter Rams ging een stapje verder en ontwikkelde vanuit deze 2 statements zijn eigen versie: Less but Better! Hij koppelde daaraan 10 richtlijnen voor goed design en gedurende zijn loopbaan maakte hij de ene na de andere design klassieker. Rams wordt zelfs gezien als een van de meest invloedrijke naoorlogse vormgevers vanwege zijn ontelbare briljante producten voor de collecties Braun en Vitsoe. Zijn ontwerpen zijn van grote invloed geweest op vele andere vormgevers. Een goed voorbeeld daarvan is Jonathan Ive van Apple: als je goed kijkt, zie je overeenkomsten tussen de oude ontwerpen van Rams en Apple producten.

Dieter Rams visie komt ook terug in het ontwerp van klokken en horloges van Braun. Hij ontwierp producten met vernieuwende functionaliteiten, zoals de voice control wekkers, die je door je stemgeluid laat sluimeren. In die tijd had Braun een tv-commercial, waarin slechts een wekkertje en een kaketoe de reclameboodschap vertelden: het wekkertje gaat af, de witte kaketoe gilt een keer en de wekker stopt! Braun Voice Control. Elke Braun klok of wekker is innovatief, gebruiksvriendelijk, estetisch, neutraal ontworpen, duurzaam en tot in de puntjes doordacht. Geen poespas of overdreven designelementen.

In 1971 kwam Braun voor het eerst met een digitale klok, de Phase 1, ontworpen door Dieter Rams en Dietrich Lubs. Deze klok werkt op een batterij en gebruikt roterende schijven met getallen, die samen digitaal de tijd weergaven. Voor velen de eerste kennismaking met digitale tijd, voordat de LCD schermen kwamen.

Met de intrede van LCD en LED veranderde het tijdsbeeld drastisch. In 1977 lanceerde Braun voor het eerst een digitaal horloge: de DW20 (rond) en later de DW30 (rechthoekig). Beide ontworpen door Rams en Lubs. Inmiddels klassiekers en gewilde verzamelobjecten voor horlogeliefhebbers en fans van Dieter Rams. Model DW30 was er in 2 kleuren: verchroomd en zwart. De DW30 is in 2012 opnieuw uitgebracht en heet nu BN0076. Uiteraard met de techniek van nu! Een van de bestsellers van de collectie.

Vanaf 1989 heeft Dietrich Lubs nog verschillende quartzhorloges voor Braun ontworpen, zoals de AW10, AW 20 en AW50. Opmerkelijk is dat na de DW20 en DW30 alle Braun horloges analoog waren, waaronder enkele chronografen.

Sinds 2011 is de Braun collectie horloges, klokken en wekkers opnieuw in productie genomen en op de markt gebracht. Alles in nauwe samenwerking met de design afdeling van Braun. Het gaat hierbij om enkele designklassiekers, maar ook nieuwe modellen. Jaarlijks komen er enkele nieuwe horloges en wekkers op de markt. 

Heeft u interesse in dit product?

Stuur ons een bericht. Dan laten wij u snel weten waar u dit product kunt aanschaffen.